SSC Rearrange Board Questions with Answers (2024)
SSC Rearrange Board Questions with Answers (2024)
1. Dhaka Board 2024
- He thought him to be dead.
- The bear smelt his ears, nose and face.
- Suddenly they came across a bear.
- Once upon a time two friends were passing through a forest.
- Then the bear went away.
- Finding no other way, the later one laid down on the ground and feigned death.
- The first friend climbed up a tree but the later could not climb.
- They were talking about their love for each other.
Answer: d → h → c → g → f → b → a → e
2. Rajshahi Board 2024
- The king followed the advice of the physician and became slim and fully cured.
- He advised the king to move a heavy club into the air till he got tired.
- He did not undergo physical labour.
- The doctor was very wise.
- He became bulky and could not move or do anything.
- Once there was a king who was very idle.
- He did not prescribe any medicine.
- He called in a doctor.
Answer: f → c → e → h → d → g → b → a
3. Cumilla Board 2024
- The king asked him why he was making such a small boat.
- Napoleon, the king of France, was a great hero.
- One day, he was walking along the sea-shore.
- He won many battles and conquered many countries of Europe.
- The boy said, "I shall cross the sea and go my home."
- Suddenly, he noticed a wonderful thing.
- The boy was brought before him.
- An English boy was making a small boat.
Answer: b → d → c → f → h → g → a → e
4. Barishal Board 2024
- Then the leader of the robbers came to Saadi and ordered him to give all he had to him.
- They travelled for twelve days without any trouble.
- The merchants had their goods and a lot of money.
- He had a bundle of books and some money with him.
- On the thirteenth day a gang of robbers attacked them and took away all the goods and money from the merchants.
- Sheikh Saadi handed him the bundle of books and also the little money he had without any fear.
- Once Sheikh Saadi was going to Baghdad with a group of rich merchants.
- Saadi then said, "I hope that you will make the good use of these books."
Answer: g → d → c → b → e → a → f → h
5. Chattogram Board 2024
- In 1930 he joined the Ramjash College, Delhi but returned to his place of birth the next year.
- In 1947, when the partition was made, Jibanananda Das left Bangladesh for India.
- He lost the job in 1928 on the charge of publishing a poem in "The Parichaya Patrika."
- He got an appointment in Brajomohan College, Barishal in 1935.
- He took his Master's Degree in English at the age of 22.
- In 1951, he joined the Kharagpur College.
- Jibanananda Das was born in a small town of Barishal in 1899.
- The next year he started his teaching career as a professor of English at Kolkata City College.
Answer: g → e → h → c → a → d → b → f
6. Sylhet Board 2024
- He said to him, "Look, my friend! Keep the money and remove your distress."
- So, he could not devote himself to his work.
- This thought kept him awake and his sleep fled away at night.
- Now, a new thinking took hold of the farmer.
- He dug a hole in his hut and kept them there.
- A rich man went to a farmer with fifty thousand taka in a bag.
- He always thought that his money could be stolen any time.
- He gradually realized that he had money but no peace of mind.
Answer: f → a → e → d → g → b → c → h
7. Dinajpur Board 2024
- But they could not find a way out.
- The people of the town came to the Town Hall and said to the Mayor to do something about rats.
- At that moment, there was a knock at the door.
- A long time ago, the town of Hamelin in Germany was faced with a great problem.
- The Mayor said, "Come in."
- The Mayor called a meeting of the councilors and talked about the problem.
- The stranger entered the hall.
- It became full of rats.
Answer: d → h → b → f → a → c → e → g
8. Mymensingh Board 2024
- He got a lease of land in his village.
- As a result, his lot has been changed radically.
- Poverty forced him to look for work.
- He has also been raising hybrid cows for milk and manure.
- Shamim was an unemployed youth of an impoverished family.
- So, he joined the training in vegetable cultivation.
- He is now very happy to be a self-sufficient man.
- He applied his new and improved knowledge for cultivating vegetables.
Answer: e → a → f → c → h → d → b → g
9. Jashore Board 2024
- Penicillin is the life-saving medicine.
- He passed his boyhood with his parents.
- It was discovered by Dr. Alexander Fleming.
- He was the seventh of the eight brothers and sisters.
- He was never absent from school up to the age of twelve.
- He was sent to London at the age of fourteen for higher study.
- Fleming was born into a poor family in Scotland.
- Fleming was a very regular and attentive student.
Answer: a → c → g → d → b → h → e → f
COMMENTS