SSC Right Form of Verb – All Board Questions with Answers (2025)

SHARE:

SSC Right Form of Verb – All Board Questions with Answers (2025)

SSC Right Form of Verb – All Board Questions with Answers (2025)


1. Dhaka Board 2025

deliver, advise, take, decorate, start, begin, preside, come, be, read

Our annual prize giving ceremony (a) ___ off yesterday. We (b) ___ our school campus very nicely. The ceremony (c) ___ at 3 p.m. Our Headmaster (d) ___ over the function and the Education Minister (e) ___ the chief guest. The function (f) ___ with the recitation from the Holy Quran. One of our senior teachers (g) ___ out the annual report. The honourable chief guest (h) ___ a brief encouraging speech (i) ___ us to be regular in studies and (j) ___ part in the movement against illiteracy.

Answer: (a) came; (b) decorated; (c) began; (d) presided; (e) was; (f) began; (g) read; (h) delivered; (i) advised; (j) take


2. Rajshahi Board 2025 (Repeat)

lag | reach | lead | follow | depend | build | remember | be | idle | work

Bangladesh is full of natural resources. The prosperity of the country (a) --- on the proper utilization of the resources. We should not (b) --- a lazy life. We should all (c) --- up our country. For this reason, we have to (d) --- hard. No nation can prosper without industry. We should (e) --- that industry is the key to success. If we (f) --- the days away, we (g) --- behind. The nations that (h) --- industrious (i) --- the pinnacles of development. So, we should (j) --- them.

Answer: (a) depends; (b) lead; (c) build; (d) work; (e) remember; (f) idle; (g) will lag; (h) are; (i) reach; (j) follow


3. Cumilla Board 2025

pay | stay | remain | cook | spend | get | enjoy | be | spend | read

I have a friend named Alisha. She and I (a) ______ in the same class in the same school. Though we (b) ______ from the same village, we are good friends. During last winter I (c) ______ a chance (d) ______ a visit to her village and I (e) ______ a happy time there. While I (f) ______ in her village, I (g) ______ many delicious dishes which (h) ______ by Alisha's mother. Actually, I wanted (i) ______ some more days there. But, as I had some other plans, I had to come back. The memory of that visit (j) ______ ever fresh in my mind.

Answer: (a) read; (b) are not; (c) got; (d) to pay; (e) spent; (f) was staying; (g) enjoyed; (h) were cooked; (i) to spend; (j) remains/will remain


4. Dinajpur Board 2025

receive | contribute | keep | prove | develop | confine | become | adapt | work | be

According to the history, women in the past (a) ______ within the four walls. But at present, they (b) ______ no longer captive to their parents' or husbands' house. With the passage of time, the outlook and the attitude have been (c) ______ as men and women are (d) ______ themselves to the changing society. By (e) ______ education they are (f) ______ pilots, doctors, engineers, high officials, etc. They (g) ______ hand in hand with men in all worthy programmes. They are now able to (h) ______ their worth. They (i) ______ much to the economy of the country. Now it has come to the realization of men that no development is possible by (j) ______ half of our population idle at home.

Answer: (a) were confined; (b) are; (c) developed; (d) adapting; (e) receiving; (f) becoming; (g) are working; (h) prove; (i) are contributing; (j) keeping


5. Sylhet Board 2025

damage | result | be | rise | try | overcome | breed | act | build | compare

Self-control is considered a great power. It (a) ______ all other virtues. Man usually (b) ______ on impulses and strong desires. Vicious desires (c) ______ the purity of heart and mind (d) ______ in the degeneration of human nature. It (e) ______ self-control that can help a man (f) ______ up a pure character which is very essential to (g) ______ above the level of inhumanity. Nothing can (h) ______ to self-control to (i) ______ inhumanity. So, everybody (j) ______ to be self-controlled.

Answer: (a) breeds; (b) acts; (c) damage; (d) resulting; (e) is; (f) build; (g) rise; (h) be compared; (i) overcome; (j) should try


6. Jashore Board 2025

overlook | expect | be | see | backbite | criticize | exist | shun | be | imagine

Everybody (a) ______ that he or she (b) ______ the best. Actually, goodness or badness (c) ______ a little or much, (d) ______ in him or her simultaneously. But they only (e) ______ the good side of them (f) ______ the bad once. We ourselves (g) ______ and (h) ______ the bad. But the reality is that we always (i) ______ others that is not (j) ______.

Answer: (a) expects; (b) is; (c) exists; (d) existing; (e) see; (f) overlook; (g) criticize; (h) shun; (i) backbite; (j) imagined


7. Barishal Board 2025

require | be | provide | spread | promote | define | anticipate | direct | remain | stay

E-Commerce is rapidly being (a) ______ in our country. It may be (b) ______ as a business process through electronic transition. Buyers and sellers are not (c) ______ to talk face to face. We may get our required product (d) ______ at home. One of the best opportunities (e) ______ that businessmen from home and abroad can (f) ______ their business using this system (g) ______ in their respective countries. It (h) ______ us with global information, resources and services. It is (i) ______ that it will (j) ______ our domestic business very soon.

Answer: (a) spread; (b) defined; (c) required; (d) staying; (e) is; (f) promote; (g) remaining; (h) provides; (i) anticipated; (j) promote


8. Chattogram Board 2025

weigh | require | think | be | face | cheat | bargain | be | take | have

The price hike of household products (a) ______ now a great problem for us. Everyday we (b) ______ it. Most of the people (c) ______ low income (d) ______ in danger. They (e) ______ of purchasing meat and fish as they (f) ______. We are to (g) ______ over buying even simple products. Many times the buyers (h) ______. The sellers cheat the buyers at the time of (i) ______ something. Some steps have (j) ______ by the government to identify the culprits.

Answer: (a) is; (b) face; (c) having; (d) are; (e) can’t think; (f) require; (g) bargain; (h) are cheated; (i) weighing; (j) been taken


9. Mymensingh Board 2025

break | take | wash | damage | occur | stop | be | affect | become | lose

The flood (a) ______ recently in Chattogram division (b) ______ all records of the past. Never before did water level rise so high nor (c) ______ the duration so long. Normal activities have been (d) ______ for a long time. Thousands of people have (e) ______ homeless and clothless. The miseries of flood (f) ______ people know no bounds. Crops have been greatly (g) ______. Herds of cattle (h) ______ away. Thousands of people (i) ______ their shelters. They (j) ______ now living under the open air.

Answer: (a) occurred; (b) broke; (c) was; (d) stopped; (e) become; (f) affected; (g) damaged; (h) were washed; (i) lost; (j) are

COMMENTS

Loaded All Posts Not found any posts Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content