HSC Right Form of Verb – Board Question 2024 with Answers
1. Dhaka Board 2024
Once upon a time, there (a) _____ (be) a king who was very fond of (b) _____ (know) his future from the astrologers. A famous astrologer (c) _____ (stop) at his capital on his way to home. The king called on him to (d) _____ (know) about the future and the astrologer (e) ______ (tell) him something unpleasant. At this the king (f) _____ (get) furious and (g) _____ (condemn) him to death saying, “Men like you (h) _____ (live) to spoil the peace of the world.” But another thought (i) _____ (cross) his mind before the astrologer (j) _____ (send) for execution. “How long will you (k) ____ (live)?” asked the king. With ready wit, the astrologer said, “The stars (l) _____ (declare) that I shall die only a week before your majesty, so goodbye.” (m) _____ (hear) this, the king turned pale like a dead man and shouted,“ Drive this wretch away, let him (n) _____(come) here again.”
Answer: (a) was; (b) knowing; (c) stopped; (d) know; (e) told; (f) got; (g) condemned; (h) should not live; (i) crossed; (j) was sent; (k) live; (l) declare; (m) Hearing; (n) not come.
2. Dinajpur Board 2024
We can't help (a) _____ (rely) on English. Now, English is (b) ______ (use) as a common language for global communication. It (c) _____ (recognize) as an international language. English is important for (d) _____ (maintain) communication with our development partners. A good command over English as well as regular practices (e) _____ (be) essential for us. 80% information of all the computers (f) _______ (be) in English. With a view to (g) ______ (exchange) our views with the rest of the world, we have to (h) ______ (learn) English. Moreover, we (i) ________ (provide) with the good scope of (j) ______ (enjoy) the best books through English. English (k) ____ (be) now no longer the native speaker's language. Now it (l) _______ (belong) to the world's people. It is high time we (m) ______ (pay) more attention to English. Otherwise, we (n) ________ (lag) behind.
Answer: (a) relying; (b) used; (c) is recognized; (d) maintaining; (e) is; (f) is; (g) exchanging; (h) learn; (i) are provided; (j) enjoying; (k) is; (l) belongs; (m) paid; (n) will lag.
3. Barishal Board 2024
Tigers (a) _____ (know) as ferocious animals. But they hardly (b) _____ (kill) any animal when they are not hungry. Usually the tigers (c) _____ (reside) in the deep forest. They are hardly (d) ______ (see) in the open unless there (e) ______ (be) a strong necessity. They often remain (f) ______ (hide) under the deep green in search of the prey. Whenever they (g) ______ (discern) any prospective prey, they take a pose to (h) ______ (fall) upon it. Tigers often (i) _____ (unite) themselves to (j) ________ (attack) their prey from different directions. An adult tiger (k) _____ (devour) 20 to 30 kilograms of meat at a single meal. In our Sundarbans the number of tigers (l) _____ (decrease) day by day. Poaching and illegal trafficking (m) _____ (be) the main reasons of decrease. So the concerned authority should be committed to (n) ______(take) action to protect the tigers.
Answer: (a) are known; (b) kill; (c) reside; (d) seen; (e) is; (f) hidden; (g) discern; (h) fall; (i) unite; (j) attack; (k) devours; (l) is decreasing; (m) are; (n) taking.
4. Rajshahi Board 2024
The life of our farmers (a) _____ (be) full of hardships. Many a farmer (b) _____ (not know) how to cultivate scientifically. They (c) ______ (work) hard from dawn to dusk. But their toil (d) _______ (go) awry due to lack of scientific knowledge. Our government offers a lot of opportunities to them with a view to (e) _____ (eliminate) their sufferings. Unfortunately, they (f) _______ (not avail) themselves of those opportunities. It is time they (g) _____ (get) scientific education and all concerned (h) ______ (help) them. If they (i) _________ (educate), they (j) _______ (contribute) better to the prosperity of the country. The prosperity of our country (k) ______ (lie) in their proper education. (l) ______ (Educate) a farmer (m) ______ (mean) educating a family and a nation. And, it (n) _______ (result) in greater success in every sector of the country.
Answer: (a) is; (b) does not know; (c) work; (d) goes; (e) eliminating; (f) do not avail; (g) got; (h) helped; (i) were educated; (j) would contribute; (k) lies; (l) Educating; (m) means; (n) may result.
5. Jashore Board 2024
We are very (a)______ (concern) about your son Rahel's behaviour. He (b)_______ (play) truant from school three times last month. When he (c)_______ (come) to class, he usually (d)_______ (not concentrate) on his lessons. He does not seem to understand texts and never (e)_______ (ask) any questions. The only time he (f)______ (show) any initiative is in (g)________ (make) excuses for not (h)______ (have) (i)________ (do) his homework. Although he (j)_____ (have) a natural talent for art, he even (k)_______ (not take) any interest in art lessons. This is (l)______ (disappoint), because even last year he (m)_________ (be) attentive in his studies. We hoped he (n)_______ (win) a scholarship.
Answer: (a) concerned; (b) played; (c) comes; (d) doesn’t concentrate; (e) asks; (f) shows; (g) making; (h) having; (i) done; (j) has; (k) doesn’t take; (l) disappointing; (m) was; (n) would win.
6. Mymensingh Board 2024
Man has unquenchable thirst for knowledge. He is never (a)___ (satisfy) with what he already (b)____ (know) and (c)___ (see). Naturally he (d)___ (want) to know and (e)___(see) more and more. This curiosity for (f)__ (know) more has (g)___ (inspire) him (h)___(undertake) and (i)___ (carry) out difficult and dangerous tasks which eventually (j)____ (result) in epoch making discoveries and inventions and (k)____ (lead) him in his long and continuous journey from his helpless state of caveman to his present situations of power and progress. He (l)____ (be) helpless still now, he would not have (m)____ (be) able to control all powers and forces. (n)___ (invent) so many technologies he now controls almost all destructive powers and forces.
Answer: (a) satisfied; (b) has known; (c) seen; (d) wants; (e) see; (f) knowing; (g) inspired; (h) to undertake; (i) carry; (j) have resulted; (k) led; (l) is; (m) been; (n) Inventing.
7. Cumilla Board 2024
Students get themselves (a) __ (admit) into universities for higher education. They acquire higher education from two streams; one is public and the other is private. The private universities (b) ___ (be) open to all but one has to (c) ____ (face) tough competition for (d) ___ (get) a seat there. The public universities are cheaper in terms of tuition fees. They (e) ___ (offer) residential and boarding facilities at subsidized rates. But public universities often (f) __ (face) a number of problems. Student politics (g) ___ (play) a vital role in (h) ___ (deteriorate) the academic environment there. As a result, students (i) ___(face) session jam. So, the conscious and moneyed persons (j) ___ (impress) by the private universities. Since this is the age of privatization, the private universities (k) ____ (become) popular day by day. Besides, it is less difficult (l) ____ (get) a seat in a private university but here they are to pay a lot. However, the private sectors have some limitations. In fact, the two streams should (m) ___ (develop) in a balanced way. Because, both sectors are playing important roles with a view to (n)____ (make) the nation highly educated.
Answer: (a) admitted; (b) are; (c) face; (d) getting; (e) offer; (f) face; (g) plays; (h) deteriorating; (i) face; (j) are impressed; (k) are becoming; (l) to get; (m) be developed; (n) making.
8. Chattogram Board 2024
Relationships (a)____ (be) of different kinds. Some (b)_____ (be) familial and intimate, (c)_____ (form) by blood and by marriage; some are social like the ones we have with friends and some (d)____ (make) in school where we (e)_____ (form) close bonds with classmates and teachers. Relationship can also (f)____ (foster) in workplace, which may quickly (g)_____ (change) from professional to social. There (h)____ (be) relationships also between human beings and animals, between children and their toys that they can't (i)____ (part) with. All these relationships (j)____ (keep) us close to each other and (k)____ (provide) us all kinds of support love and affection. A person (l)_____ (have) no family feels the pain of loneliness and isolation. There (m)____ (be) no one to laugh or (n)____ (cry) with him/her.
Answer: (a) are; (b) are; (c) formed; (d) are made; (e) form; (f) be fostered; (g) change; (h) are; (i) part; (j) keep; (k) provide; (l) having; (m) is; (n) cry.
COMMENTS